studeren door de ogen van Yousef

Het is vaak een hele onderneming om alles goed geregeld te krijgen maar mijn medestudenten staan heel positief tegenover studeren met een visuele beperking.
Foto van Yousef voor het academiegebouw, tussen de fietsen

Door de ogen van Yousef

Yousef (26) studeert rechten in Groningen. Toen hij vijf jaar oud was kwam hij met zijn ouders en zijn zus vanuit Afghanistan naar Nederland. Hier kreeg hij via een oogoperatie een kunstlens. Hij was toen acht jaar oud. Met zijn kunstlens ziet Yousef beter dan voorheen: rechts 25% en links 15%. Studeren gaat prima, al moeten er wel wat voorzieningen worden getroffen.

 

Lees meer Lees hier het hele verhaal van Yousef

Door de ogen van Demi

Demi (21) heeft Albinisme. Een aangeboren aandoening waardoor haar huid, haar en ogen geen pigment bevatten. Eén van de gevolgen is dat haar gele vlek, een gebied op het netvlies dat ervoor zorgt dat beelden worden scherp gesteld, niet goed is ontwikkeld. Een beperking? “Ja, maar ook mijn kracht,” weet Demi nu. “Het is een deel van mij en heeft me gemaakt tot wie ik ben: strijdlustig en ontzettend gemotiveerd om mijn doelen te bereiken.”

Lees meer Artikel Door de ogen van Demi
Foto van Demi

Voelen is voor mij de beste manier om te leren

Mike (16) begon na de zomer van 2018 met de bakkersopleiding. Op dit moment loopt hij stage bij een broodbakker in zijn woonplaats. Mike heeft het syndroom van Wolfram en ziet links niets meer, rechts nog ongeveer 5 procent. “Voelen is voor mij de beste manier om te leren.” Mike volgt de bakkersopleiding in het centrum van Amsterdam en reist samen met een klasgenoot uit zijn dorp, iedere dag vanuit Noord-Holland naar de hoofdstad.

Mijn school staat er heel erg voor open om mij het bakkersvak te leren.
Foto Jacques, Anouk en hond Sol

Geleidehond Sol is ook een klasgenoot

Jacques Duijn geeft les aan de Hogeschool Utrecht (HU) bij de deeltijdopleiding communicatie. Een van zijn studenten, Anouk, heeft een visuele beperking. Voor Jacques nog onbekend terrein.

Lees meer Lees meer over Jacques en Anouk

Kijk eerst eens naar de mens achter de witte stok

Maatschappelijk betrokken en zelfbewust zijn twee karaktereigenschappen die onlosmakelijk verbonden zijn met Lisa, een 28-jarige studente uit Utrecht. Lisa studeert Maatschappelijk Werk en Dienstverlening aan de Hogeschool Utrecht.

Net als veel mensen uit de doelgroep ben ik ook langzamer. Maar dat zegt niets over de kwaliteit van hetgeen ik doe.