Artikel Door de ogen van Lisa: 'Kijk eerst eens naar de mens achter de witte stok.'

Kijk eerst eens naar de mens achter de witte stok

Door de ogen van Lisa

Maatschappelijk betrokken en zelfbewust zijn twee karaktereigenschappen die onlosmakelijk verbonden zijn met Lisa, een 28-jarige studente uit Utrecht. Lisa studeert Maatschappelijk Werk en Dienstverlening aan de Hogeschool Utrecht. De keuze voor deze studierichting is niet uit de lucht komen vallen. Ondanks haar visuele beperking bereikt zij haar gestelde doelen.

 

Lisa’s oogaandoening is ontstaan door een zuurstoftekort na haar geboorte. Lisa vertelt: “Ik ben te vroeg geboren en moest volgroeien in een couveuse. De artsen gaven mij extra zuurstof zodat mijn hersenen zich normaal zouden ontwikkelen. Helaas zijn daardoor mijn ogen beschadigd, want teveel zuurstof  veroorzaakt schade aan het gezichtsvermogen. De artsen moesten een keuze maken en concludeerden dat een goed stel hersenen belangrijker is.”

Er is zoveel mogelijk, ondanks een visuele beperking. Net als veel mensen uit de doelgroep ben ik ook langzamer. Maar dat zegt niets over de kwaliteit van hetgeen ik doe.


De studie Maatschappelijk Werk en Dienstverlening was een weloverwogen keuze. Lisa maakte in haar jeugd kennis met een psychische hulpverlener en kreeg belangstelling voor het vak. “Ik wilde het echter wat breder trekken en heb daarom gekozen voor deze studie. Bovendien zorg ik goed voor mijzelf en wil ook graag goed voor anderen zijn.” Lisa’s studiegenoten hebben ook affiniteit met de geestelijke gezondheidszorg en bewust gekozen voor deze studierichting: “Dat merk je, want we vormen een hechte groep”, aldus Lisa.

Foto: :Lisa

 

Een ding werd tijdens dit interview al snel duidelijk: Lisa benadert problemen en struikelblokken als uitdagingen. “Er is zoveel mogelijk, ondanks een visuele beperking”, vertelt Lisa op een vastberaden toon. “Net als veel mensen uit de doelgroep ben ik ook langzamer. Maar dat zegt niets over de kwaliteit van hetgeen ik doe.”

Haar studie is hiervan een goed voorbeeld. Lisa haalt eenvoudig haar tentamens, met de aanpassingen die zij heeft voorgesteld. “Niet alle tentamenstof is toegankelijk. Een grafiek is voor spraaksoftware lastig of niet te lezen. Dus heb ik om een tekstbeschrijving gevraagd. Ook de rechtenbundel bleek een uitdaging: het was voor mij onmogelijk om alle tekst door te nemen. Dit heb ik aangegeven. Ik kreeg toen informatie over de onderdelen waarop ik mij moest concentreren. Verder mocht ik een aantal tentamens mondeling doen. Deze aanpassingen maakten het studeren een stuk eenvoudiger”, aldus Lisa.

De studie duurt vier jaar, maar Lisa doet er anderhalf jaar langer over. Dit heeft absoluut niets met haar niveau te maken: “Vanwege mijn visuele beperking doe ik er iets langer over, maar mijn resultaten zijn gelijk aan die van mijn goedziende studiegenoten. In juni ben ik klaar en dan gaan we solliciteren!”