Foto van Maaike en haar buddy

Door de ogen van Maaike

Maaike (41) skiet het liefst in volle vaart de berg af. Met de wind suizend in haar oren en de sneeuw die onder haar skies door glijdt voelt ze zich vrij. Ze heeft talent en wint als Alpine Ski Racer de ene na de andere medaille. En dat terwijl ze bijna niets kan zien.

Lees meer Lees hier het verhaal van Maaike

"Ik ben alleen blind, verder mankeer ik niets."

Ik luister vooraf altijd naar het publiek. Aan de hand van de stemmen en het geroezemoes kan ik bepalen wat voor mensen er in de zaal zitten.

De 37-jarige Martin uit Ermelo is blind geboren, maar er zit veel muziek in zijn leven. Letterlijk, want Martin is zanger in de band Utrecht Central Station. Iedere vrijdagavond komen hij en de twee andere bandleden samen om te repeteren. Ook de twee andere muzikanten hebben een visuele beperking, maar die beperkt het musiceren niet! 

Door mijn slechtziendheid ben ik een andere ruiter

In de zomer van 2016 kreeg Joys (17 jaar) plotseling veel pijn in haar ogen en kon ze licht slecht verdragen. Daarna verdween in vijf maanden tijd haar zicht. "Een paar uur in de stal bij de paarden, dat vliegt voorbij. Maar een paar uur op de bank zitten, dat lijkt wel weken. Dus bleef ik iedere dag trouw naar de paarden toe gaan, om ze gewoon eventjes te aaien en te borstelen. Ze horen bij mij.”

Lees meer Lees meer over Joys
Joys en haar paard Tab

Vroeger schilderde ik altijd

Alie is 80 jaar en heeft maculadegeneratie. Deze diagnose werd anderhalf jaar geleden gesteld. De zoektocht naar passende brillenglazen bood helaas geen oplossing. Acceptatie van de beperking en kijken naar wat nog wel lukt, is haar levensmotto geworden.

Het is nu eenmaal de tegenwind die de vlieger doet opstijgen.
Foto Olifant

Olifanten op drie meter

Margaret is een vitale vrouw die lijdt aan een onbekende, progressieve netvliesaandoening. Ze ziet in het centrale gezichtsveld veel minder dan in de periferie van haar ogen. Onlangs vloog ze een onvergetelijk avontuur tegemoet. Haar droom om ‘the big five’ in Zuid Afrika te spotten kwam uit. Maar hoe spot je eigenlijk wild als je een visuele beperking hebt?

Lees meer Lees meer over Margaret