Artikel Door de ogen van Erik: 'Werken brengt veel meer dan alleen een leuk salaris.'

Werken brengt veel meer dan alleen een leuk salaris

Door de ogen van Erik

 

Erik werd geboren met staar en onderontwikkelde oogzenuwen. Hij is nu 34 en werkt sinds twee jaar bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Meedraaien in de samenleving is heel belangrijk voor Erik en het hebben van een baan is daarvoor essentieel. Hij heeft bij DUO helemaal zijn plek gevonden, maar de weg daar naartoe was niet altijd gemakkelijk.

 

Eriks pubertijd verliep normaal; hij kon gewoon zichzelf zijn en hoefde niets te laten. Hij startte vol zelfvertrouwen een HBO opleiding. Maar tijdens zijn stage op een accountantskantoor ging het mis. “Ik wilde meedoen en net als iedereen zijn. Ik verzweeg daarom mijn beperking of het percentage van mijn zicht. Ik kon heel goed acteren. Maar door mijn opstelling ontstond er alleen maar verwarring en miscommunicatie.”

 

Zijn HBO studie moest hij stoppen en dat was heel moeilijk voor hem. Tijd om zijn leven eens goed te herzien. “Ik ging revalideren op ‘t Loo Erf in Apeldoorn. Het was een behoorlijke confrontatie, maar die was ook nodig.” Het woord revalidatie wordt heel vaak in verband gebracht met de herstelperiode na een ernstig ongeluk of ziekte. Maar wat veel mensen niet weten is dat ook mensen met een visuele beperking moeten revalideren. In zo’n traject leer je om beter om te gaan met de problemen waar je door je visuele beperking tegenaan loopt. Van heel praktisch tot de manier waarop je zelf in het leven staat.

Ik heb weer het gevoel dat ik een nuttige bijdrage kan leveren. Een leuk salaris is meegenomen, maar voor mij komt de voldoening van mijn werk op de eerste plaats.

 

“Ik kijk door een mistbank”, vertelt Erik. “Dit is waarschijnlijk de beste vergelijking. Het is lastig om precies aan te geven wat ik zie en hoe ik iets waarneem. Ik zie ongeveer 15 procent.” Werken gaat hem goed af en brengt hem veel. “Ik heb weer het gevoel dat ik een nuttige bijdrage kan leveren. Een leuk salaris is meegenomen, maar voor mij komt de voldoening van mijn werk op de eerste plaats.” Wel moet hij zijn dagen goed indelen want de dagelijkse dingen kosten meer energie wanneer je slechtziend bent, dus daarover nadenken en er rekening mee houden is belangrijk.

In het klantencontactcentrum waar hij werkt heeft Erik dagelijks contact met ex-studenten: “Ik informeer hen over de aard en hoogte van hun studieschuld. Ook kunnen zij via mij een betalingsregeling treffen. Het zijn meestal heel goede gesprekken, want studenten willen graag meewerken aan een oplossing.” In de ochtend voert Erik de telefoongesprekken en ’s middag verwerkt hij deze. “De woensdag is mijn vrije dag. Daar heb ik bewust voor gekozen: die vrije dag breekt lekker de week en zorgt daardoor voor een goede energiebalans.” 

Naast het goed indelen van zijn werkdag is ook een goede balans op het thuisfront belangrijk. Erik heeft een vriendin die hem mooi aanvult: “Ik heb een fantastische vriendin die veel van de dagelijkse klusjes thuis oppakt. Zij zorgt daarmee dat ik voldoende energie heb om te kunnen werken. Dankzij haar kan ik maatschappelijk succesvol zijn!”

Portretfoto van Erik