Artikel Door de ogen van Yvonne: 'Werken met een visuele beperking, ik vind het fantastisch!'

Werken met een visuele beperking: ik vind het fantastisch!

Door de ogen van Yvonne

 

Yvonne is een dame met een uitgesproken mening. Creatief en doortastend: problemen zijn er om opgelost te worden. Zo ontwikkelde zij bijvoorbeeld een speciaal busbordje voor mensen met een visuele beperking waarmee zij de juiste bus kunnen laten stoppen bij de halte. Yvonne heeft altijd gewerkt, ondanks haar visuele beperking. Voor 'Door de ogen van' schreef ze een column.

Portretfoto van Yvonne

Ik ging werken na een lange middelbare schoolperiode (ULO, HBS , Havo, VWO) en twee afgebroken studies. Geen twijfel mogelijk, ik wilde mijn eigen geld verdienen. Eerst bij een internationaal taleninstituut Linguarama en vervolgens bij IBM,. De eerste baan kreeg ik aangeboden nadat er een vestiging van Linguarama in Nederland was opgezet. Ik kwam na 10 jaar bij IBM om het computerprogramma Screen Reader voor DOS en de bijbehorende handleiding te vertalen.

 

Dat je mensen tegen het lijf loopt die iets in je zien heeft vooral te maken met een goed gevulde rugzak met kennis en vaardigheden. Dat de meeste slechtzienden prima hun woordje kunnen doen is algemeen bekend. Maar een goede werkplek vinden waar je je kunt ontplooien is een kwestie van willen en kunnen.

 

Yin en Yang vormen twee helften van een cirkel die precies in elkaar passen. Samen vormen ze één geheel en dat geldt ook voor Willen en Kunnen. Als je iets wilt leren, kun je dat doen maar dat is geen garantie voor resultaat. Wat kun je dan wel doen als je graag wilt werken en het tot nu toe nog niet gelukt is om een baan te vinden? Ik heb het als volgt gedaan.

 

Ik heb mezelf drie vragen gesteld: Wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik? En ik heb rustig de tijd genomen om deze vragen in te vullen. Beschrijf wat voor persoon je bent, waar je goed in bent en waar je nog aan moet werken. Als je reageert op een vacature kijk dan vooral naar wat jij nodig hebt om de juiste werknemer te zijn en zet dit in een CV. Ik geef geen garanties maar wel een duwtje in de goede richting.

 

En ik… ben nu drie jaar met prepensioen. Heb tot 2017 gewerkt bij het Regionaal Overleg Consumentenorganisaties Openbaar Vervoer (ROCOV Gelderland). Daarna overgestapt naar Zorgbelang Inclusief dat ik al bij het ROCOV vertegenwoordigde. Daarnaast werk ik voor de gemeente Ede als Koploper om Ede meer Inclusief te maken zodat iedereen mee kan doen.

 

En ja, de laatste taken zijn vrijwillig maar dat kan ik me, in afwachting van mijn pension gelukkig veroorloven. Nog steeds werk ik 20 uur per week met heel veel plezier en doe ik iets dat ik heel graag wil doen en goed kan. Probeer het ook eens!!!